Δημοφιλή Θέματα: > Ποδόσφαιρο > Euroleague > Α1 > Διοικητικά > Βόλεϊ > Πόλο > Α1 γυναικών μπάσκετ > Τα Κριτηκά... > Πυράγρα > Απόψεις και Σχόλια > Πυροβολεί με το 6άστερο > Στατιστικά > Ρόστερ > Διαφήμιση
Μοναδικός ομιλητής του σεμιναρίου, ήταν ο διευθυντής του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου . Αναφέρθηκε σε όλα: τις αλήθειες και τα ψέμματα που κατά καιρούς βγάζουν siatma προς τα έξω οι ΠΑΕ και αναπαράγουν τα ΜΜΕ. Το σκεπτικό της απόφασης του CAS για την προσφυγή του ΠΑΣ Γιάννινα το περασμένο καλοκαίρι, που αποτελεί ένα πανίσχυρο δεδικασμένο για κάθε υπόθεση. Τι ισχύει όσον αφορά τους κανονισμούς, τα κριτήρια, τις προθεσμίες siatma κλπ.
Ένα θετικό στοιχείο siatma του σεμιναρίου (αντίθετα με το αντίστοιχο περσινό) ήταν η παρουσία 13 εκ των 18 ΠΑΕ της Super League. Απουσίαζαν, για άγνωστους λόγους, οι ΠΑΕ Λεβαδειακός, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Πανιώνιος και Πανθρακικός.
Τις άδειες τις χορηγούν οι επιτροπές αδειοδότησης της ΕΠΟ. Δεν έχει καμία συμμετοχή η UEFA. Μπορεί όμως να πραγματοποιεί ελέγχους συμμόρφωσης και να εξετάζει αν οι άδειες χορηγήθηκαν νομότυπα. Συνήθως εξετάζει αποφάσεις που ανατράπηκαν σε δεύτερο βαθμό. Οι δικές της αποφάσεις αφορούν μόνο τις διοργανώσεις της .
Οι επιτροπές είναι παντελώς ανεξάρτητες και πέρα από οποιοδήποτε έλεγχο από την ΕΠΟ. Η ΕΠΟ φέρει την ευθύνη αν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά siatma του να τον στείλει siatma σπίτι του. Δεν ευθύνεται για τις αποφάσεις .
Η ΕΠΟ δεν μπορεί λόγω ρήτρας εμπιστευτικότητας. Δεν μπορούμε να δώσουμε βορά στο πλήθος κάποιον ποδοσφαιριστή που μπορεί να του οφείλονται χρήματα και εξ αιτίας του δεν δόθηκε άδεια. Ανοίγει ένας φάκελος εφόσον το ζητήσει μια ΠΑΕ για τον δικό της φάκελο. Η ΕΠΟ απαλλάσσεται από τη ρήτρα εμπιστευτικότητας όταν γίνονται δηλώσεις που την αδικούν, την στοχοποιούν και παράλληλα παραπληροφορείται ο κόσμος .
Ο Γιώργος Δημητρίου τόνισε πως το τμήμα αδειοδότησης είναι σύμμαχος των ΠΑΕ διότι τους υποδεικνύουμε τι πρέπει να κάνουν για να πάρουν την άδεια. Αν θα την πάρουν τελικά, είναι άλλο θέμα. Μετά κάποιοι ανακαλύπτουν εχθρούς. Δυστυχώς οι ΠΑΕ δεν το βλέπουν ως ευκαιρία να φτιάξουν τα οικονομικά τους, αλλά σαν πρόβλημα. Το βλέπουν ευκαιριακά. Έτσι αργά ή γρήγορα θα έρθει η πτώχευση και η διάλυση. Και αυτό δεν το εύχεται κανείς να συμβαίνει ...
2) Η άδεια είναι πλέον προαπαιτούμενο για συμμετοχή στα πλέι οφ της Super League. Χωρίς άδεια, δεν παίζεις πλέι οφ! Φέτος τα πάντα θα έχουν τελειώσει πριν τα πλέι οφ. Οτιδήποτε συμβεί μετά είναι ως μη γενόμενο, δεν λαμβάνεται υπόψη , ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
3) Η κάθε ΠΑΕ οφείλει να μπορεί να αποδείξει ότι θα λειτουργεί και για τον επόμενο χρόνο. Ένα δάνειο που θέλει να πάρει, πρέπει να έχει ήδη πιστωθεί. Δεν λαμβάνεται υπόψη το... θα πάρουμε δάνειο ! Οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να έχουν γίνει! Δεν αρκεί η εξαγγελία της αύξησης.
Ο επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης ρωτήθηκε για τις περιπτώσεις τύπου ΑΕΚ, όπου μια ΠΑΕ διαλύεται οικειοθελώς και μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το ερώτημα ήταν αν μπορεί να αδειοδοτηθεί αμέσως με την επιστροφή της στη Super League και αν η UEFA θα της επιστρέψει να αγωνιστεί στην Ευρώπη.
Είπε ο κ. Δημητρίου : Η όποια συζήτηση γι' αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά πρώιμη. Τον Ιούνιο θα αλλάξει ο κανονισμός και κανείς δεν γνωρίζει τι θα προβλέπει. Πιθανόν να υπάρξουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για τους συλλόγους που απαλλάχθηκαν από χρέη με αυτό τον τρόπο και που αποτελούν μια απολύτως νέα νομική οντότητα. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα τώρα γιατί όλα είναι ρευστά .
Σύμφωνα πάντως με διάφορες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, θεωρείται εξαιρετικά siatma πιθανό να θέσει η UEFA κάποιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτές οι περιπτώσεις δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αντίθετα, για την εγχώρια αδειοδότηση δεν αναμένεται να υπάρξει ζήτημα.
Ο Γιώργος Δημητρίου κλήθηκε να σχολιάσει και τις... ποινές-χάδια που επιβάλλονται στους μη αδειοδοτημένους, όπως ο περιορισμός στις μεταγραφές. Παρόλο που τόνισε πως αυτό είναι θέμα των λιγκών, άφησε να εννοηθεί ότι διαφωνεί κάθετα και πως το σωστό θα ήταν να επιβάλλονται βαρύτερες ποινές:
Όταν μια ομάδα δεν έχει αδειοδοτηθεί και μπορεί να κάνει π.χ. μεταγραφές τον Γενάρη, αυτό το θεωρείτε ποινή; Κατά τη γνώμη μου, με τέτοιες ποινές δυσχεραίνεται η κατάσταση των ομάδων, δεν βελτιώνεται .
Αυτό που ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ (και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον), είναι πως τα κριτήρια για τις ομάδες που ανεβαίνουν από τη Football League είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των ομάδων της Super League. Αν δεν πληρούν τα κριτήρια, μένουν στη Football League και ανεβαίνει ο επόμενος !
Ο Γιώργος Δημητρίου, εξάλλου, αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο όταν του τέθηκε το θέμα των αποφάσεων της επιτροπής εφέσεων αδειοδότησης, που πολλές φορές ανατρέπει τις πρωτοβάθμιες (απορριπτικές) αποφάσεις και χορηγεί άδεια. Ανατροπές, που μοιάζουν... χαριστικές, μια και όπως ειπώθηκε προηγουμένως οι φάκελοι δεν επανεξετάζον
No comments:
Post a Comment